İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Önemli Duyuru

İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Önemli Duyuru

1 Ocak 2025 Tarihi İtibariyle Optisyenlik Müesseselerinde Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Rehberi;

• 1 Ocak 2025 itibarı ile sürdürülebilirliği nedir?
İşverenlerin, 6331 sayılı Kanundan kaynaklanan yükümlülükleri devam etmektedir. Bu yükümlülükler; Risk değerlendirmesi yapmak, çalışanlara eğitim vermek, çalışanı işe alırken işe giriş muayenelerini yaptırmak gibi.

Ancak 1 Ocak 2025 itibarı ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş yeri uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü de devreye girdi.

Burada istisna olan kısım ise 50’den az çalışanı ve az tehlikeli iş yeri sahibi, Anadolu Üniversitesinden İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri eğitimini alıp, eğitimi tamamlayıp sertifikayı almaya hak kazanması halinde ISG katip sisteminde vereceği taahhütname onayı ile işveren veya iş veren vekili olduğu kendi iş yerinde tekrar uzman ve hekim görevlendirme şartı olmaksızın süreci yürütebilir. Bu süreçte Optisyenlik Müesseseleri çalışanlarının işe girerken ve periyodik yapılan muayeneleri (az tehlikeli sınıfta 5 yılda bir) aile hekimliklerinden, hastanelerden sağlanacak olup, çalışanlar kurumlardan aldıkları sağlık raporunu iş verene vererek iş yerinde dosyalanmasını sağlanmalıdır.

• Süreci kendileri yürütmek istemeyen iş yeri sahipleri nasıl bir yol izleyebilir?
OSGB firmasından destek alarak yürütebilirler; bu şekilde alınan hizmette hem iş yeri uzmanı hem de iş yeri hekiminden destek alınacaktır, çalışanların eğitimi de firma tarafından karşılanacaktır.

Müessesenizin ''İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği'' süreçlerini Odamızın protokolünü yaptığı OSGB firmasından destek alarak sürdürmek ve hizmet ayrıntıları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

• İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işverence üstlenilmesi şartları nelerdir?
50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işveren veya işveren vekilleri sağlık gözetimi dışında hizmetleri kendileri verebilirler. Sağlık raporları ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilir. Elliden az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan ve yapılan eğitime katılarak e-sertifika almaya hak kazanan işveren veya işveren vekillerinin kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetini üstlenmeleri hâlinde görevlendirmelerin İSG-KATİP üzerinde yapılması gerekmektedir.

• Anadolu Üniversitesinden sertifika sahibi olanları nasıl bir süreç beklemektedir?
ISG Katip sisteminde e-devlet üzerinden giriş yaparak, iş yerine taahhüt vermesi gerekmektedir. İşlem sıralaması şu şekildedir: “İSG-KATİP te Bireysel kısımdayken SÜREÇ YÖNETİMİ > İŞVEREN VE İŞVEREN VEKİLİ TAAHHÜTNAMELERİ > YENİ > İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ İSG TAAHHÜTNAMESİ sürecini başlatarak adımları takip ederseniz taahhütte
bulunabilirsiniz.

“İşveren/İşveren Vekili Eğitimi Sertifikasına Sahip Olmak” yetkinliğinizin bulunması ve Kişi Kartı Bilgileri > SGK Yetki Bilgileri kısmından işveren veya işveren vekili olduğunuz SGK sicil numarası olması gerekmektedir.

” İSG-KATİP sisteminde taahhütte bulunmak için izlenmesi gereken işlem adımlarının yer aldığı İŞVEREN VE İŞVEREN VEKİLİ TAAHHÜTNAMESİ SİSTEM KILAVUZU için Tıklayınız.

• Taahhütname kaç yıl geçerlidir?
Mevzuatta değişiklik olmaması halinde, kişinin şartlarında değişiklik yoksa bu taahhütname geçerli olacaktır.

• ISG Katip sisteminde SGK sicil girişinde nasıl bir yol izlenmeli
SGK Sicil numarası sisteme girilerek o iş yerinde güncel olarak o sicil numarası ile iş veren veya iş veren vekili olarak görünmesi halinde taahhütte bulunabilir.

• Eğitim alındığı takdirde SGK sicil numarası ile ilgili iş yerinde işveren veya iş veren vekili olunmaması halinde izlenecek yol nedir?
Böyle bir durumda ilgili işyerinde iş veren veya iş veren vekili yetkisi bulunamadığı için işlem yapılamaz uyarısı çıkar. Bu sistemde Ticaret sicil kaydı dikkate alınmaz. SGK tescil kaydı dikkate alınır. Bu doğrultuda SGK iş veren tescil birimine gidip değişiklik yapılarak işleme devam edilir.

• Sertifikam olup olmadığını nasıl kontrol edeceğim?
ISG Katip sisteminde, KİŞİ KARTI BİLGİLERİ – SGK YETKİ BİLGİLERİ kısmından görüntülenmektedir. “İş veren & iş veren vekili eğitimi almış olmak kaydı” ibaresi olması halinde Anadolu Üniversitesi ilgili belgenizi Genel Müdürlüğe ileterek Genel Müdürlükçe belgeniz işlenmiş demektedir.

SGK YETKİ BİLGİLERİ bölümünde ise şu an SGK tescil sisteminde kayıtlı olan yetkileriniz görünmektedir. (işveren, iş veren vekili vs.) SGK YETKİ BİLGİLERİ bölümünde SGK tescili kayıtlı olup yetkileriniz görülebilir (işveren, iş veren vekili vs.)

• Eğitim alındığı halde ilgili alanda sertifikanın görünmemesi halinde ne yapılmalıdır?
İŞ Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile iletişime geçilmelidir. Ve ilgili belgenin sisteme işlenmesi sağlanmalıdır.

• Eğitim belgem var taahhütname onayı verilemediği durumunda ne yapmak gerekiyor?
Bu durum Ticaret kayıtlarına göre iş veren veya iş veren vekili olarak gözüktüğü halde SGK kayıtlarında bu olmadığı zaman sistem taahhüt verilmesine izin vermez. SGK müdürlüğü SGK tescil sisteminde iş veren/iş veren vekili kaydı yapılması gerekmektedir.

• Hangi kurumun eğitimi kabul edilmektedir?
Anadolu Üniversitesi’nin Üniversitesinden İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri eğitimi İŞ Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü tarafından yetkin kabul edilmektedir. Zaman içerisinde bu eğitim kurumlarının kapsamı genişletilerek duyurusu yapılacaktır.

• Sertifikası olmayan Optisyen-Gözlükçüler nasıl bir yol izlemelidir?
Eğitim başka kurumlarca da verilebilmektedir. Bununla birlikte sadece Anadolu Üniversitesi “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirilmesi” hakkında sahiptir.
Bu doğrultuda; Anadolu Üniversitesi tarafından verilecek İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacak olup İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü eğitim verilen kurumlara ilişkin yaygınlaştırma yapılacak olup daha sonra bir duyuru yapacaktır.

İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimine  Başvuru Yapmak İçin Tıklayınız.

• Ön lisans eğitimleri geçerli sayılmakta mı?
Ön lisans eğitimleri bu konudan bağımsız eğitimlerdir.

• Müessesesinde çalışanı bulunmayan Optisyen-GGözlükçüler de bu süreçleri izlemeli mi?
Çalışanı bulunmayan Optisyen-Gözlükçüler 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndan muaf tutulmaktadır. Ancak belli zamanlarda işe giriş olması halinde tüm yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir.

• Optisyenlik müessesesi çalışanlarının temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi nasıl verilebilir?
İSGM tarafından Bakanlıkça yetkilendirilecek kuruluşlardan bu eğitim verilecek çevrimiçi olarak verileceği şekilde çalışmalar var. Hali hazırda çalışanların almış oldukları eğitim belgeleri iş yerinde dosyalanması gerekmektedir. 50 den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerleri için çalışanlar 3 yılda bir iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almak durumundadır.

• İş veren veya iş veren vekili olarak sertifika kaç iş yerinde kullanılabilir?
Söz konusu sertifikayı almaya hak kazanan işveren veya işveren vekilleri, elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan sadece bir işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.

Bilgilerinize

Kaynak:TEB ISG SSS Rehberi

VI. Bölge Konya Optisyenler ve Gözlükçüler Odası © 2019 Tüm hakları saklıdır.